Pyszne i kruche kotlety i bitki wymagają odpowiedniego przygotowania. Niezbędny w tym procesie okaże się tłuczek do mięsa. To właśnie jego użycie jest konieczne już w początkowej fazie przygotowań. Tłuczek do mięsa rozbija mięso na odpowiednią grubość, aby bitki i kotlety mogły być kruche, smaczne i odpowiednio wysmażone. Zbyt grube mięso nie może być smaczne, bo przyprawy nie mogą wniknąć do jego środka. Jeśli nie jest odpowiednio rozbite, to jedzenie go może sprawiać trudność. W mięsie występuje bowiem system włókien które, aby mięso było kruche, muszą zostać przerwane. Aby tłuczek był wygodny w użyciu musi być doskonale wyważony. Tylko taki, będzie gwarantował szybkie przygotowanie mięsnych dań. Obecnie dostępny jest też siekacz do mięsa, który łączy w sobie funkcje tradycyjnego tłuczka i nowoczesnego siekacza. Pozwala on na jeszcze szybsze przygotowanie mięsa. Za pomocą kilku ruchów siekaczem mięso jest doskonale rozbite i gotowe do przyprawienia. Kotlety i bitki przyrządzone tą techniką są pełne smaku.