Któż nie zna takiego produktu jak kakao? Pyszne zarówno z mlekiem, jak i dodatek do ciast oraz różnych deserów. Na dodatek jest bardzo zdrowe, posiada wiele wartościowych substancji. Niestety producenci często dodają do niego mnóstwo cukru, który źle wpływa na nasze zdrowie. By pomóc w tej trudnej sytuacji, popularny stał się błonnik kakaowy, jako zdrowszy zamiennik. Znaleźć go można w ofercie sklepu Microstructure.
Błonnik kakaowy dla zdrowia
Błonnik kakaowy jest całkowicie naturalnym produktem, otrzymywanym wyłącznie z okryw ziaren kakaowca, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych. Zapachem i smakiem zbliżony jest do proszku kakaowego, dlatego znakomicie nada się jako zdrowszy zamiennik do wyrobów piekarniczych, cukierniczych czy przetworów mleczarskich. Dla przykładu błonnik kakaowy dodany do ciasta wydłuży jego trwałość i dostarczy mniej tłuszczów i cukrów niż zwykłe kakao. Zawiera naturalne elementy działające rozszerzająco na oskrzela, słabo moczopędnie oraz lekko pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Pomaga regulować głód i łaknienie.